dimecres, 28 de juny del 2017

L'ESCOLA PÚBLICA CAP A LA CONSTRUCCIÓ D'UN ESTIL DE VIDA PLANETARI.

En uns dies comença la XXXVII Escola d'Estiu:

Si volem que la Terra puga satisfer les necessitats dels éssers humans que l'habiten, aleshores la nostra societat cal que es transforme. En aquesta evolució cap els canvis fonamentals dels nostres estils de vida, l'educació exerceix un paper preponderant. L'educació és la força del futur.”
Edgar Morín, 2001.

A finals de la dècada dels 80 el neoliberalisme, amb el model de lliure mercat, desenvolupa una globalització planetària gens respectuosa amb la Terra i els seus habitants. La degradació del nostre planeta, l'amenaça contínua de les espècies que l'habiten i l'explotació dels treballadors i treballadores d'arreu dels països són els paràmetres d'aquest paradigma. Els seus promotors estan creant un món ple d'antagonismes, religió/laïcisme, democràcia/dictadura, nord/sud que d'alguna manera s'alimenten recíprocament (Edgar Morín, 2001), aconseguint una forta inestabilitat social que aprofiten per a aconseguir els seus objectius.
Tot i això, els darrers anys del segle XX han aparegut corrents alternatives que lluiten força per canviar aquesta situació desastrosa. Els ecologistes, la proposta de la societat del benestar comú, la lluita contra el consumisme i en defensa d'un consum responsable, la lluita per un comerç just, etc.

 Nosaltres, des de l'Escola Pública hem d'aprofitar aquestes corrents alternatives i fomentar estils de vida planetaris, de manera que el model de globalització a aconseguir no siga una destrucció de la Terra ni de la seva diversitat natural, social i cultural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada